• Kézműves
    foglalkozások
  • Táncházak
    szervezése
  • Szakrális
    tevékenységek
  • Zenés népi előadások,
    bábelőadások
  • Jeles Napjaink
    megünneplése
  • Népi gyermekjátékok,
    népdalok tanítása
  • Komplex
    foglalkozások
  • Népmesetáborok

CSSP-TANCHAZ-2022 | Táncház a Tarsolyban 2022-2023

Igényelt támogatási összeg: 2 000 000. Ft, megítélt összeg 1 000 000 Ft.

Egyesületünk – mivel jórészt néptáncosok alapították – a kezdetektől foglalkozik népi muzsikával és tánccal. A CSSP támogatásának köszönhetően az elmúlt évadokhoz hasonlóan ebben az időszakban is lehetőségünk nyílt népszerű muzsikusok és adatközlők meghívására, a résztvevők nagy örömére.
I.. GYERMEKTÁNCHÁZAK. A generációs folytonosság, utánpótlásnevelés érdekékben az alsónemesapáti-nemesapáti Csertán Sándor Általános Iskolában két alkalommal tartottunk gyermektáncházakat. Népi gyermekjátékokat, dunántúli és moldvai táncokat tanítottunk és kísértünk saját zenekarunkkal. Az alkalmakon önkéntes munkában muzsikáltunk, pénzbe nem került.

Farsangi gyermektáncház: 2023. 03.17., Gyermeknepi gyermektáncház: 2023.06.09.

II. TEMATIKUS TÁNCHÁZAK. Hat alkalommal vállaltunk Zalaegerszegen és környékén olyan komplex táncházakat, amelyek nagy táncházas közönséget vonzanak. A komplex programban a népi muzsika és táncoktatás mellett szerepelt mesés játszóház, népi játékok, vetélkedők, népszínházi előadás, hangszersímogató, néptáncosok fellépése, népmeseest.
1. Katalin napi táncház. Téma: Széki táncok. Horváth Attila és zenekara. Tanított: Henczi Dávid és párja. 2022.11.26. Egyéb programelem: Mesés játszóház népi muzsikával.
2. Újévi (előszilveszteri) táncház. Horváth Attila és zenekara. Kezdőknek tánctanítás minden témában. Tanított: Henczi Dávid és párja.2022.12.30.
3. Farsangi családos táncház. Népi játékok, vetélkedők, mulatság népi muzsikával, táncház moldvai és zalai táncokkal. Henczi Dávid és zenekara. 2023.01.28.
4. Farsangfarki táncház. Horváth Attila és zenekara. Tarsoly Népszínház előadása, népi játékok és hangszersimogató, Tanított: Henczi Dávid és párja. Zalacsébi Amatőr Színjátszók előadása. 2023.02.25.
5. "Pünkösdi" táncház. Henczi Dávid és zenekara. Játszóház és perecsütés, Pünkösdhöz kötődő körverbunkok bemutatója, 2023.05. 20.
6. Szent Iván éji – moldvai csángó és zalai táncház. Henczi Dávid és zenekara. "Mesék éjszakája" népmeseest. Beltérben voltunk, a tűzgyújtást sajnos elverte az eső. 2022. 06.23.

III.. NÉPSZERŰSÍTŐ TÁNCHÁZAK. Három alkalommal terveztünk Zalaegerszegen olyan táncházakat, amelyek kevésbé költségesek, helyi oktatókkal, helyi muzsikusokkal. Ezeket a táncházakat egyéb rendezvényekre pozícionáltuk, célunk a rendezvényeken megjelenő közönség táncházba invitálása. Ezzel táncházas zalai közösségünk bázisát szándékoztunk növelni, az érdeklődőket a közösséghez vonzani. Programunkat népdaltanítással, kézműves foglalkozásokkal, népi báb- és színielőadásainkkal, tematikus előadással, koncerttel színesítettük. A tánctanítás fő témája népi gyermekjátékok, zalai és moldvai táncok, alkalmazkodva a néptáncban járatlanabb helyi közönséghez.
7. 2023.02.19. Téltemető-tavaszváró mulatság Pethőhenyén. Muzsikált Kövesi Ferenc és Gaál Péter
8. 2023.05.14.Táncház látássérülteknek, Muzsikált Henczi Dávid és Gaál Péter
9. 2023.06.24. Falumúzeum: Múzeumok éjszakája. Táncház és népi játékok tanítása. Muzsikált Kovács Péter és Gaál Péter

A támogatásból 890.000 Ft-ot költöttünk táncházi muzsikusokra, 110.000 Ft-ot táncoktatókra.