• Kézműves
    foglalkozások
  • Táncházak
    szervezése
  • Szakrális
    tevékenységek
  • Zenés népi előadások,
    bábelőadások
  • Jeles Napjaink
    megünneplése
  • Népi gyermekjátékok,
    népdalok tanítása
  • Komplex
    foglalkozások
  • Népmesetáborok
NEAN-KP-1-2021

NEAN-KP-1-2021

Megítélt összeg 126.000 Ft.

  

A projektben szereplő tevékenységek a járványügyi szabályozások lehetőségei szerint megvalósultak. 

1. Helyi és regionális viszonylatban szervezett kulturális programjaink nagy érdeklődés és látogatottság mellett zajlottak.

A pályázati időszakban 17 táncházi rendezvényt szerveztünk megyeszerte több településen, elsősorban a Csoóri Sándor Alap finanszírozásában.

Kézműves foglalkozásaink hetente zajlottak Pethőhenyén, két csoportban, gyermekek és felnőttelk részére. A 2020-21-es évdban a finanszírozást itt is a Csoóri Sándor lap támogatta, a 2021-22.es évadban célzott támogatás hijján kénytelenek voltunk a tevékenységek palettáját szűkíteni. Összességében is jellemző, hogy kézműves műhelyünk támogatotsága évről évre csökken, dacára a folyamatos érdeklődésnek és látogatottságnak.

Jeles napjaink ünneplése a korábbi évekhez hasonlóan folyt, az év során a Szüreti Mulatság, Márton Nap, az Adventi ráhangholódás, a karácsonyi Betlehemes játék és tűzgyújtás, a farsangi alakoskodás, a húsvéti tojásfestés, a Szent Iván esti tűzgyújtás és a Szent István Ünnep zajlottak.

2021 nyarán négy, 2022 nyarán három mesetábort szerveztünk Zalaegerszegen és környékén.

A megyében sok helyen tartottunk báűbelőadásokat, bábelőadással és népi muzsikával színesített komplex kézműves foglalkozásokat.

Folytattuk alapszabályunkban is megfogalmazott elsődleges célunk, az erdélyi Mezőség, ezen keresztül a nemzeti összetartozás támogatását.  Ezen tevékenységünk elsősorban a szamosújvári TÉKA Alapítvány programjainak segítésében zajlott, a TÉKA magyarországi pályázatainak lebonyolítójaként, illetve adomány- és támogatásgyüjtésben és továbbításban. 2022 márciusában a terveknek megfelelően komplex látogatást tettünk Erdélyben, ahol a TÉKA-Tarsoly konferencián túl Kolozsváron a Brassai Sámuel Elméleti Líceumban, Szamosújváron a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban, Válaszúton a Kallós Zoltán Alapítványnál, és egy másik erdélyi szórvány-vidéken, Hétfaluban (a Barcaságban) Pürkerecen és Felszegen is bemutattunk egy bábelőadást. A közös konferenciának sok haszna volt, a kapcsolatépítésen túl jobban és közvetlenebbül megismerhettük a TÉKA Alapítvány tevékenységeit, jövőbeli terveit, amelyek a térségben élő szórvány magyarság fennmaradását és fejlődését hivatottak elősegíteni, illetve az ezekkel kapcsolatos teendőket, amelyekben nekünk is részünk lesz. Ugyanakkor előadásaink által mi is közvetítettünk értékeket, szemléletet és kulturális élményeket a mezőségi szórvány magyarságnak.

A támogatást könyvelői díj fedezetére használtuk fel.