• Kézműves
  foglalkozások
 • Táncházak
  szervezése
 • Szakrális
  tevékenységek
 • Zenés népi előadások,
  bábelőadások
 • Jeles Napjaink
  megünneplése
 • Népi gyermekjátékok,
  népdalok tanítása
 • Komplex
  foglalkozások
 • Népmesetáborok

CSSP-TARGYALKOTO-2018-SZ | Kézművesek a Tarsolyban 2018-2019.

Igényelt támogatási összeg 2.250.000 Ft, megítélt támogatási összeg 1.500.000 Ft.

Megcélzott programjainkhoz megkaptuk az igényelt támogatás jelentős részét, így szinte teljes mértékben sikerült megvalósítani az eredeti elképzeléseket. A támogatási összegből 400.000 Ft-ot költöttünk a kézműves oktatókra, 1.100.000 Ft-ot pedig a tudásátadáshoz szűkséges eszközökre és anyagra. Az eszközök tekintetében, vettünk projektort és mikrofonokat a csoportos tematikus vetítésekhez és előadásokhoz, illetve kompresszort és kisértékű faipari eszközöket a bevezetett fafaragás kézműves foglalkozások további előkészítő- és háttérmunkálataihoz, mert tapasztaltuk, hogy a faanyag előkészítéséhez egyrészt nehéz szolgáltatót találni, másrészt a jelentős költséggel dolgoznak, amit így, az eszközök birtokában, hosszú távon szeretnénk megtakarítani.

1. Fazekas foglalkozások a Tarsoly-EME pethőhenyei műhelyében.
Heti egy alkalommal, rend szerint péntek délutánonként került sor ezekre a foglalkozásokra, Gaál Annamária fazekas-keramikus irányításával. Havonta egyszer szakmai napot tartottunk Csuti Tibor fazekas vezetésével, aki a Népművészet Ifjú Mestereként, népi iparművészként felügyelte a műhelyfoglalkozásokat.

2. Kézműves foglalkozások az utánpótlás nevelése érdekében a Nemesapáti Közösségi Házban és a Csertán Sándor Általános Iskolában
Heti egy alkalommal, rend szerint hétfő délutánonként zajlottak ezek a foglalkozások, az alsónemesapáti-nemesapáti Csertán Sándor Általános Iskola tanulói, tanítói-tanárai és a nemesapáti nyugdíjasklub tagjai részvételével. Heti váltásban volt:

 • Fafaragás Nagy Béla népi iparművész vezetésével
 • Hímzés Nagyné Kovács Katalin vezetésével
 • Csuhézás Pozvai Andrea vezetésével
 • Fonás Pozvai Szilvia vezetésével
 • Agyagozás Gaál Annamária vezetésével

3. Ismeretterjesztő, ismeretelmélyítő alkalmak.
A Göcseji Falumúzeum kitűnő lehetőséget kínált arra, hogy eredeti környezetben szemléltethessük a népi mesterségek által létrehozott tárgyakat és a népi mesterségek által használt eszközöket. Emellett a Csertán Sándor Általános Iskolában és pethőhenyei műhelyünkben is szerveztünk ismeretterjesztő előadásokat. E téren hathatós segítséget kapunk a Göcseji Múzeum munkatársaitól.

4. Kézművesség és meseterápia.
Ötödik éve szerveztünk nyári mesetáborokat, idén második alkalommal már a megszokott pethőhenyei helyszín mellett egyet a Göcseji Falumúzeumban is. A mesetáborokban népmeséink feldolgozása a meseterápia módszereivel és hagyományos kézműves technikák segítségével történő alkotómunkával, illetve népzenei kíséret mellett népi gyermekjátékokkal zajlott.

5. Komplex kézműves foglalkozások
Megyeszerte tartottunk óvodákban és iskolákban komplex kézműves foglalkozásokat. A kézműves tevékenységet tematikus bábelőadás előzi meg, és népdaléneklés illetve táncos népi gyermekjátékok váltják, hangszeres kísérettel. Kisgyermekeknél a kézműves tevékenység sokkal bennsőségesebb, ha egyéb élményekkel ötvöződhet. A bábjátékban átélt meseélmény után az alkotás egészen más hangulatban zajlik, hát még ha muzsikaszóra énekelnek is közben: „Nem kapálok, nem kaszálok, fazekasinasnak állok” A gyermekek mozgásigényét jól levezetjük a népi gyermekjátékokkal.