Szakrális művészeti tevékenységek

A magyar néphagyomány és az ősi hitvilágba oltott keresztény spiritualitás iránti elkötelezettségünk találkozik szakrális tevékenységünkben. A magyar társadalom nagyon elfordult a kereszténységtől, amely viszont összefonódott hagyományunkkal a legutóbbi ezer évben, ettől elválasztani aligha lehet, végképp nem célszerű. A ma öröknek tekintett – mert örökké visszatérő – ősi tartalmakhoz a kereszténység további rendkívül fontos tartalmakat fűzött, amelyektől nem tudunk eltekinteni. Profán szemlélettel pedig végképp nem élhető át mélységében, avagy lényegében semmiféle hagyományos szellemiség. Tudjuk, hogy a hit korunkban mindenkinek saját személyes ügye: ki-ki annyiban képes a néphagyomány szakralitását átélni, amennyiben ez számára fontos. Nagy csoda az, hogy a régi formák, ha megalkotjuk őket, szinte maguktól telnek meg az évszázadok-évezredek alatt hozzájuk tapadt tartalommal. Ugyanakkor annak, aki nem veszi a fáradságot, hogy a hagyomány szakrális és spirituális vonatkozásait átélje, tekintete el fog siklani e tartalmak zöme felett. A tiszta forrásból merítés igénye lényegileg hordozza a szakrális lelkiséget, de a szakrális és spirituális tartalmakhoz, különösen a keresztény vonatkozáshoz vissza kell térni. Ez döntés kérdése, és bízunk abban, hogy ezt a döntésünket tevékenységünk tükrözi.

Szakrális népi tárgyalkotó művészet:

Műhelyünkben, spirituális életünk lenyomataként készülnek alkotások. 

Szakrális témájú bábelőadások:

Égig érő köpönyeg

Népi bábjáték Szent Márton életéről, népi hangszeres kísérettel. Az időnként vásári hangulatú, mégis szakrális tartalmakat hordozó előadás népi megközelítésben mutatja be a szent történetét, iskoláskortól a felnőttekig ajánljuk. A márton-napi változat kicsit hosszabb. Kb.45-55 perc.

Szent Miklós története

A nevettető, ugyanakkor szakrális előadást mikulásjáráskor ajánljuk elsősorban, a kommersz télapóműsorok helyett. Persze ettől független előadásként, önmagában is megállja a helyét. Kb.45 perc, iskoláskortól a felnőttekig.

Szakrális témájú dalok előadása hangszeres kísérettel:

Talán ez az a szegmens, ahol kicsit kilógunk a hagyományos népi kultúrából, valamivel tágabb körből választjuk ki az előadandó dalokat. Ennek több oka van. Vallási témájú népdal kevés áll rendelkezésre, az egyházi énekek régies-népies előadása pedig tapasztalataink szerint önmagában nem mindig alkalmas arra, hogy a keresztény spiritualitás élményét egy közösségi helyzetben aktualizálja. Más szavakkal, a mai korban ezek nem minden közönség számára hatnak elég lelkesítően. Igyekszünk népzenén és klasszikus zenén csiszolódott ízlésünknek megfelelően válogatni, de alkalomadtán nem riadunk vissza populáris keresztény énekek előadásától sem, hiszen tudjuk, hogy a népi kultúra mindig is befogadta (és saját természetéhez alakította) a külső hatásokat. A népi énekeken túl, legszívesebben használjuk a taizei imaórák énekeit és spirituálék változatait.